Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2018. Július 02. 07:19, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Öt és félmillió forint gyűlt össze szíriai keresztény gyerekek megsegítésére

Öt és félmillió forint gyűlt össze szíriai keresztény gyerekek megsegítésére

Mintegy 5,7 millió forint gyűlt össze a Magyar családok a damaszkuszi keresztény gyermekekért elnevezésű akcióban.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által indított gyűjtés vasárnap este gálaelőadással zárult a budapesti Turay Ida Színházban.

A magyar családok által felajánlott összeggel a fiatalok nyári táborozását segítik Szíria egy biztonságos zónájában. Az összegyűlt összeget átutalják Naim Gharbinak, a damaszkuszi görögkatolikus patriarchátus parókusának, aki a tábort szervezi.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a gálát megnyitó beszédében elmondta, Szíriában hét éve pusztít a háború, az ország fővárosában pedig több mint fél éven keresztül ostromállapot uralkodott. A világ második legősibb keresztény közösségének otthont adó Kelet-Damaszkuszba, ahova az elmúlt években tömegesen érkeztek a belső menekültek is, több ezer rakéta csapódott be.

"Naim Gharbi küldetése lett, hogy lelki erejével, kitartásával és bátorságával segítse a Damaszkuszba menekülő keresztényeket és főként a leginkább rászorulókat, a gyerekeket és a fogyatékkal élőket" - emelte ki az államtitkár.

A damaszkuszi görögkatolikus patriarchátus parókusa ezer gyerek, köztük száz fogyatékkal élő számára szervez nyári táborokat Szíria biztonságos területein, hogy legalább néhány napra elfelejthessék a háború borzalmait és azok lehessenek, amik, gyerekek - tette hozzá.

A tábor anyagi támogatására indult gyűjtés zárásaként rendezett vasárnapi gála megvalósítására magyar művészcsaládok fogtak össze, a zenés műsor számos fellépője között volt Hűvösvölgyi Ildikó, Kisfaludy Zsófia, Sáfár Mónika és Papadimitriu Athina is. A musicalslágerektől kezdve az operettig, táncig, komolyzene és modern zene is szerepelt a műsoron.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a jótékonysági adománygyűjtést márciusban indította Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet főmunkatársának kezdeményezésére. Az összeget a következő hetekben utalják át Naim Gharbinak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket