Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2020. Március 31. 07:10, kedd | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Mesterséges intelligenciával működő szenzort fejlesztettek a koronavírus korai diagnózisára

Mesterséges intelligenciával működő szenzort fejlesztettek a koronavírus korai diagnózisára

Mesterséges intelligenciával működő kicsiny szenzort fejlesztettek izraeli tudósok az új koronavírus okozta Covid-19 korai diagnózisára.

Egy másik izraeli kutatócsoport a kórházi szobák gyors fertőtlenítésére dolgozott ki új, UV-sugárzáson alapuló módszert.

Egy okostelefon-méretű eszköz segítségével a gépi tanulásra programozott nanoszenzorok a páciens lehelete alapján meg tudják állapítani a koronavírus-fertőzést még a tünetek jelentkezése előtt - közölte hétfőn az Izraeli Műszaki Intézet (Technion). A szenzorokat úgy is lehet használni, hogy a mellkasra vagy a kézre illesztik, mint egy matricát, amely a bőrön át mutatja ki a fertőzést.

"Úgy véljük, hogy ezzel a két olcsó eszközzel hamarosan diagnosztizálni lehet az új koronavírus okozta fertőzést" - áll a közleményben.

A Technion nemrég jelentette be, hogy tudósai húsznál is több laboratóriumban éjjel-nappal dolgoznak azon, hogy segítsenek a vírus terjedését megállítani. A korai diagnózis eszközei mellett védőoltást és gyógyszert is fejlesztenek, valamint olyan robotrendszereket, amelyek távolról végzik a páciensek megfigyelését és ápolását.

Az állami tulajdonú Izraeli Űrtechnikai Intézet (IAI) kutatói a Samir Egészségügyi Központtal együtt kórházi szobák gyors fertőtlenítésére dolgoztak ki UV-sugárzáson alapuló rendszert - írta közleményében hétfőn a kórház.

A rendszerhez szükséges nyersanyagot az IAI állította össze, majd a Samir kórházban folytatták a projektet. Becslések szerint egy héten belül elkezdhetik a kipróbálást. Az eszközzel munkafelületeket és - többek között - dialízisgépet lehet fertőtleníteni a kezelések között.

Az új technológia robotra is szerelhető, hogy a minimálisra csökkentse az ápolószemélyzet és páciensek közötti érintkezést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 09:10, szombat | Bulvár

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg Londonban környezetvédelmi aktivisták

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg pénteken Londonban környezetvédelmi aktivisták, alig néhány órával azután, hogy két társukat ugyanilyen bűncselekményért többévi börtönbüntetésre ítélték.

2024. Szeptember 27. 07:39, péntek | Bulvár

A legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt

Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt - tudatta a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel csütörtökön.

2024. Szeptember 24. 08:00, kedd | Bulvár

Hankó Balázs a magyar modellt ajánlja az európai versenyképességi fordulat megvalósításához

Európai versenyképességi fordulatra van szükség, a magyar modell sikeres, és jó választ adhat erre - mondta Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a Hungary Innovation Week nyitóeseményén hétfőn Budapesten.

2024. Szeptember 23. 07:52, hétfő | Bulvár

Az áradás elől menekülő vadak miatt kell lezárni a magyar főutat

Vasárnap korábban, már 17 órától lezárják az 55-ös főutat Pörböly és Baja között a dunai árhullám elől menekülő vadak miatt - közölte honlapján a rendőrség.