Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2021. December 21. 08:56, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, a december 1-12. között lefolytatott vizsgálat tapasztalatai kedvezőek - közölte az Agrárminisztérium hétfőn az MTI-vel.

Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára tudatta, hogy 1424 ellenőrzést végeztek. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök öt alkalommal figyelmeztetést, 90 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként, összesen 6,4 millió forint értékben.

Erdős Norbert hozzátette: az ünnepre tekintettel az ellenőrök fokozott figyelmet fordítottak az árusított élőhalak eredetét igazoló dokumentumokra, amelyek a legtöbb helyen rendelkezésre álltak. A friss sertés- és baromfihús származásának feltüntetése két kivétellel megfelelt az előírásoknak.

Az államtitkár közölte, hogy az ellenőrzés alá vont több mint 5600 élelmiszertétel 3,1 százalékát, vagyis 173-at kellett kivonni a forgalomból, leginkább a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő lejárta miatt. A Nébih laboratóriumaiba 136 bejgli-, dió-, mák-, aszalvány- és friss csirkehúsminta érkezett. Csak öt dió- és két mákterméknél merült fel érzékszervi kifogás az ízre, illatra, vagy színre vonatkozóan.

Egyetlen mintában sem mutattak ki szalmonellafertőzöttséget, és a bejglik töltelékaránya is rendben volt.

Idén kiemelten ellenőrzi a hatóság a gesztenye forgalmazását is, eddig mindössze egy Kínából származó tétel volt penészes, amelyet kivontak a forgalomból. Az alkoholos italok ellenőrzése során sem merült fel kifogás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket