Városlista
2024. december 27, péntek - János

Hírek

2011. Augusztus 31. 07:23, szerda | Belföld
Forrás: STOP

Kóstolta már az ország tortáját?

Kóstolta már az ország tortáját?

A sárgabarack öntethez: 23 dkg friss sárgabarack, 7 dk kristálycukor, 0,5-1 dkg pektin, a kölesalaphoz: 29 dkg hántolt köles, 1,1 liter tej, 26 dkg kristálycukor, 1 vaníliarúd, 1 mokkáskanál só, 6 dkg vaj, 1 citrom

A tésztához: 96 dkg kölesalap, 3 tojás, 3 dkg mandulaliszt (porrá őrölt mandulabél), 7 dkg őrölt lenmag vagy lenmagpehely, 6 dkg áttört tehéntúró

A töltéshez: 50 dkg kölesalap, 10 dkg konzerv sárgabarack, 5 dkg sárgabarack öntet, 1,5 dl habtejszín, 1 dl (10 dkg) főzött zselatin (1 liter forrásban lévő vízhez 12 dkg zselatinport adva)

A díszítéshez: 30 dkg sárgabarack öntet, 6-8 dkg étcsokoládé, 12 fél konzerv sárgabarack, natúr zselé a barack lekenéséhez (ez el is maradhat)

A sárgabarack öntethez a gyümölcsöt földaraboljuk, turmixoljuk, és egy kisebb lábasba öntjük. Folyamatosan kevergetve fölforraljuk. A cukrot a pektinnel elkeverjük, majd a forró barackpüréhez adjuk, kevergetve újra fölforraljuk. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.

A kölesből egy alapot főzünk, amit majd két helyre elosztunk: kétharmada a tésztába, egyharmada a töltelékébe kerül. A kölest meleg vízzel alaposan megmossuk, leszűrjük, egy lábasba rakjuk. A tejet ráöntjük, a sóval és a kettéhasított vaníliarúd kikapart belsejével ízesítjük, szüntelenül keverve fölforraljuk. Kis részt hagyva lefödjük, és kis lángon főzzük addig, míg láthatóan elfő róla tej; addigra a köles is megpuhul. Ekkor a tűzről levesszük a cukrot, a vajat és a jól megmosott citrom reszelt sárga héját belekeverjük. 50 dekányit kimérünk belőle, hűlni hagyjuk, majd letakarva hűtőszekrénybe tesszük, ez majd a töltéshez kell.

A tortaforma sütőkarikáját becsomagoljuk sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni). A maradék (96 dkg) még forró köles-alaphoz adjuk a tojásokat, a mandulalisztet, az őrölt lenmagot és az áttört túrót. Alaposan összekeverjük - a legkönnyebb elektromos habverővel -, azután a becsomagolt tortakarikába simítjuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 C-fok, légkeveréses sütőben 170 C-fok) kb. 50 perc alatt megsütjük. Elkészültét a közepébe szúrt tűvel ellenőrizhetjük. A sütőből kivéve azonnal rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a tölteléket. A köles alapot habverővel jól kikeverjük - elektromos habverővel ezt még könnyebb. A konzervbarackot apró kockákra vágjuk, a köles alaphoz keverjük a baracköntettel együtt, majd a kemény habbá vert tejszínnel lazítjuk, és a forró zselatint is beledolgozzuk. A tortaformát formaelválasztóval kifújjuk, így szól az eredeti recept, ám ez a háztartásokban nem igazán elterjedt segédeszköz, így ennek híján folpackkal béleljük ki a formát. A krémet beleöntjük, amit tömörítünk; ez nem jelent mást, mint hogy a forma alját néhányszor az asztalhoz ütögetjük. A kihűlt kölespiskótát a tetejére illesztjük, és letakarva éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Másnap a tortaformából tálra borítjuk, és a folpackot lehúzzuk róla. Az eredeti recept egy különleges tortaformát használ a krém készítésénél, melyben szeletenként felül egy kis üreg van, és ezekbe tölti be a sárgabaracköntetet. Miután ez a forma sincs mindenkinek, a torta dekorálását a következőképp végezzük. Egy éles késsel kijelöljük a 12 szelet helyét, melyeken elkentük a baracköntetet úgy, hogy minden szeletnél körben egy centi széle maradjon, s csak a torta közepén érjen össze.

A csokoládét fölolvasztjuk, egy zsírpapíron vékonyra, téglalap alakúra elkenjük, azután kis háromszögre vágjuk, és dermedni hagyjuk. A befőttet lecsöpögtetjük, és úgy rakjuk a tortaszeletekre, hogy 1-1 csoki háromszöget bújtatunk alájuk, de az is jó, ha ezeket a baracknak támasztjuk. A barackokat készen kapható színtelen zselével is lekenhetjük, így a torta tovább eláll. A tortaszeletet a maradék barackos öntettel körbelocsolva tálaljuk.

STOP

Címkék: torta

Ezek érdekelhetnek még

2024. December 27. 08:29, péntek | Belföld

Rétvári Bence: januártól átlagosan 21,2 százalékkal tovább nő a tanárok és az óvónők bére

Magyarország történetének legnagyobb tanárbéremelése zajlik: az idei 32,2 százalékos emelkedés után januártól átlagosan 21,2 százalékkal tovább nő a tanárok és az óvónők bére

2024. December 27. 08:28, péntek | Belföld

Sulyok Tamás: ha közösségeink sikeresek, akkor a nemzet is sikeres

Ha közösségeink sikeresek, akkor a nemzet is sikeres

2024. December 27. 08:25, péntek | Belföld

A hétvégére visszatér a ködös, borult idő

Pénteken még többfelé kisüt a nap, de a hét végén egyre nagyobb területen marad meg napközben is a köd. A hőmérséklet csökken, vasárnap a maximumok is csak fagypont körül várhatóak az ország nagy részén

2024. December 25. 12:24, szerda | Belföld

Karácsony - Erdő Péter: életünk az Istennel való találkozás felé tart

Az ember és az emberiség élete is az Istennel való találkozás felé tart - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek karácsony éjszaka Budapesten.