Hírek
2017. Július 04. 16:29, kedd |
Belföld
Forrás: mti
Dinamikusan fejlődik a grillpiac Magyarországon
Dinamikusan fejlődik a grillpiac Magyarországon, erre a trendre reagáltak a termelők is, hiszen a magyar piacon is megjelentek a grillezéshez használható félkész, késztermékek,
mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón. Hozzátette, míg korábban a szabadtéri főzés jellemzően szalonnasütésből és bográcsozásból állt, napjainkban már Magyarországon is divatba jött a grillszezon, ami jellemzően májustól augusztus-szeptemberig tart.
A grillezéshez használható termékek legnagyobb részét a grillhúsok (halak is) adják, de egyre jelentősebb a zöldségek és a grillsajtok hányada is. A grillezéshez használt húsok fogyasztására pozitívan hat az áfacsökkentés.
Győrffy Balázs kiemelte, a magyar termékek kiváló minőségűek, megfelelően ellenőrzöttek, a fogyasztó a magyar termék vásárlásakor a magyar élelmiszergazdaságot, termelői szektort segíti.
Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója közölte, a belföldi forgalomban a grillezéshez használt előre ízesített baromfi termékek (csirke, pulyka) a teljes termékmennyiség 2-3 százalékát adják. Ez az arány áfacsökkentéssel és a jogszabályi környezet átalakításával akár duplájára is növelhető, mondta a terméktanács elnöke.
Csorbai Attila elmondta, a vásárlók a termékek közül grillezéshez jellemzően a baromfiak mellét és combját használhatják fel. A terméktanács elnök-igazgatója szerint a boltokban kapható előre ízesített baromfi grilltermékek 95 százaléka magyar termék.
Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke arra mutatott rá, hogy nyáron az éves halfogyasztás egyharmada fogy el, ez fejenként 2 kilogramm halat jelent. Magyarországon az éves halfogyasztás fejenként 6 kilogramm, míg az Európai Unió átlaga eléri a 23-24 kilót. A MA-HAL elnöke szerint az édesvízi halak közül a pontyot, a harcsát, az afrikai harcsát, a keszeget és a fogassüllőt érdemes grillezni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 2018. január 1-jétől már a halak áfakulcsa is 5 százalékra csökken.
Németh István azt javasolta, hogy a vásárlók elsősorban a Magyarországon előállított édesvízi halakat fogyasszák.
A rendezvényt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte.
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 28. 10:11, szombat | Belföld
Kórházba került Keleti Ágnes
Keleti Ágnest szerdán szállították fővárosi otthonából a budapesti Honvédkórházba, szívelégtelenséggel és légzési nehézségekkel – értesült a Nemzeti Sport a családhoz közeli forrásból.
2024. December 28. 10:07, szombat | Belföld
A szilveszteri tűzijátékok biztonságos használatára figyelmeztet a katasztrófavédelem
A szilveszteri tűzijátékok biztonságos használatára hívta fel a figyelmet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
2024. December 28. 10:05, szombat | Belföld
Több mint tízezer esethez hívták a mentőket karácsonykor
December 24. és 26-a között 10 677 esetben riasztották a mentőket Magyarországon, a hívások csaknem egyharmada Budapestről és Pest vármegyéből érkezett
2024. December 27. 08:29, péntek | Belföld
Rétvári Bence: januártól átlagosan 21,2 százalékkal tovább nő a tanárok és az óvónők bére
Magyarország történetének legnagyobb tanárbéremelése zajlik: az idei 32,2 százalékos emelkedés után januártól átlagosan 21,2 százalékkal tovább nő a tanárok és az óvónők bére