Városlista
2024. november 14, csütörtök - Aliz

Hírek

2018. Október 11. 17:00, csütörtök | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A húsfogyasztás visszaszorítása az egyik kulcseleme a klímaváltozás elleni harcnak

A húsfogyasztás visszaszorítása az egyik kulcseleme a klímaváltozás elleni harcnak

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése,

valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a világ jelenlegi élelmezési rendszerének számos negatív hatása van: nagy mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, felemészti az ivóvízkészleteket és szennyezi a környezetet a túlzott nitrogén- és foszforhasználattal - írja a BBC hírportálja.

Mivel 2010 és 2050 között várhatóan növekedni fog a bolygó lakossága és az emberek jövedelme, ezért ezek a negatív hatások 50-90 százalékkal is nagyobbak lehetnek, ami már túlmutatna a bolygó "teherbíró-képességén", hacsak az emberiség nem teszi meg a szükséges intézkedéseket - írták a tudósok.

Az Oxfordi Egyetem kutatói megállapították, hogy ennek veszélyét nem lehet csupán egyetlen változtatással elhárítani, a három kulcslépést együtt kell megtenni.

A tanulmány vezető szerzője, Marco Springmann szerint az egyik ilyen kulcslépés a növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény, a mediterránhoz hasonló étrend elsajátítása lenne.

"Van, aki mediterránnak hívja, mi flexitáriánusnak. A húsok közül csak a halat fogyasztó, a tojást és tejterméket megengedő vegetáriánus és a szigorúan növényi vegán idéták helyett mi a legkonzervatívabb, húst is tartalmazú étrendet válaszottuk, de ebben is csak hetente egyszer szerepel vörös hús" - mondta a tudós.

Amennyiben az emberiség erre az étrendre térne át, azzal több mint felére csökkenne a mezőgazdasági termeléssel kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége.

A kutatók szerint a mezőgazdasági termelést is át kellene alakítani. Ebbe beletartozna az emberi egészség számára fontos növények termesztése, valamint a hatékonyabb víz- és trágyafelhasználás.

A tanulmány szerint az élelmiszerhulladék felére csökkentésével további 16 százalékkal lehetne visszaszorítani a mezőgazdaság környezetre ártalmas hatásait.

"Egy tízmilliárdos népesség etetése nem lehetetlen dolog, amennyiben megváltoztatjuk az étkezési és élelmiszertermelési szokásainkat" - mondta Johan Rockström, a potsdami Klímakutató Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Címkék: hús, klíma

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 14. 07:38, csütörtök | Életmód

Kihirdették a Saubermacher - Az Év Természetfotósa 2024 pályázat díjazottjait

Az év természetfotósa címet Daróczi Csaba nyerte, akinek 16 képe szerepel a legjobbak között.

2024. November 14. 07:36, csütörtök | Életmód

Notre-Dame - December 8-tól mindenki előtt ingyenesen nyitva áll a katedrális

A 2019-es tűzvész után újjáépített párizsi Notre-Dame-székesegyház december 8-tól ismét \"az egész világot\" fogadja, egy nappal azután, hogy Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a katedrális előtti téren.

2024. November 13. 07:51, szerda | Életmód

Jövőre két lépcsőben dupláznál meg a családi adókedvezmény mértékét

Újabb egyszerűsítések segíthetik a gyermekes családok életkezdését és lakhatását - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kedden az MTI-vel.

2024. November 12. 08:26, kedd | Életmód

Robbie Williams jövő szeptemberben visszatér Budapestre

Újra Budapesten ad koncertet Robbie Williams. A világhírű brit popsztár 2025. szeptember 12-én az MVM Dome-ban lép fel.